Cine nu poate dona?
Potrivit legii, nu pot dona minorii, persoanele care beneficiază de tutelă specială sau consiliere juridiciară și nici persoanele insolvabile. Insolvabilitatea este definită de codul civil ca fiind inferioritatea activului patrimonial ce poate fi supus, potrivit legii, executării silite, faţă de valoarea totală a datoriilor exigibile.
De asemenea, potrivit legii privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, pot fi anulate contractele cu titlu gratuit încheiate de debitor cu 2 ani înainte de insolvență, cu excepția sponsorizărilor în scop umanitar.
Prin urmare, răspunsul la întrebarea ”pot să donez apartamentul unei persoane din familie pentru a evita executarea silită de către creditori ?” este categoric nu. Pe lângă această incapacitate a persoanelor insolvabile de a dona, există o problemă legată de cauza (scopul) contractului de donație care ar trebui să fie intenția de a gratifica. În cazul în care donația nu se face cu intenția de a gratifica ci de a evita executarea silită, contractul este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită, ceea ce face ca întregul demers să fie lipsit de efecte.
Ce trebuie să știi atunci când îi donezi un bun unuia dintre copii sau soțului/soției
În primul rând, legea prezumă că prin donația făcută unuia dintre descendenți sau soțului (atunci când vine la moștenire în concurs cu descendenții), donatorul nu a vrut să îl avantajeze pe donatar ci i-a acordat doar un avans din moștenirea ce i se va cuveni. De aceea, la moartea donatorului, atunci când vine în concurs cu alți descendenți sau cu soțul supraviețuitor, descendentul sau sotul donatar va trebui să aducă la moștenire bunurile donate, în natură și în echivalent. Pentru a evita această situație, se recomandă să se menționeze în mod expres în cuprinsul contractului de donație că donația este scutită de raport.
În al doilea rând, în cazul în care donatorul are și alți moștenitori rezervatari (alți descendenți sau soție), pentru a evita eventuale litigii după deschiderea moștenirii, toate donațiile și eventualele legate lăsate prin testament trebuie să se încadreze în cotitatea disponibilă, adică să nu încalce partea din patrimoniul defunctului rezervata prin lege moștenitorilor rezervatari. Spre exemplu, în cazul în care donatorul are 2 copii și vrea să îi doneze unuia un apartament, donatorul trebuie să aibă în vedere rezerva succesorală a celuilalt copil, care reprezintă ½ din cota care i s-ar fi cuvenit conform legii, deci ¼. Așadar, donația nu va fi supusă reducțiunii daca valoarea apartamentului reprezintă cel mult ¾ din masa de calcul (alcătuită din activul net al moștenirii plus valoarea bunului donat).
În același exemplu de mai sus, în cazul în care donatorul are 2 copii și o soție supraviețuitoare, donația către unul dintre copii nu va fi supusă reducțiunii dacă se încadrează în 11/16 din masa de calcul.
- Situația donațiilor făcute soțului atunci când donatorul are și descendenți din altă căsătorie sau din afara căsătoriei
În cazul donațiilor neraportabile făcute soțului supraviețuitor, în cazul în care acesta ar veni la moștenire în concurs cu alți descendenți decât cei comuni, acestea trebuie să se încadreze într-o cotitate disponibilă specială, care nu poate depăși un sfert din moștenire și nici partea descendentului care ar moșteni cel mai puțin. Astfel, în cazul în care donatorul are un copil dintr-o căsătorie anterioară și îi donează soțului un apartament, la moartea donatorului, donația nu va fi supusă reducțiunii dacă valoarea bunului donat se va încadra în 5/8 din masa de calcul (1/4 cotitatea disponibilă specială plus 1/8 reprezentând rezerva cuvenită în mod imperativ soțului supraviețuitor). Masa de calcul reprezintă valoarea activului net al moștenirii la care se adaugă valoarea bunului donat. În exemplul de mai sus, dacă la moartea donatorului în masa succesorală nu sunt incluse alte bunuri iar defunctul nu are datorii, masa de calcul corespunde cu valoarea apartamentului, așadar soția supraviețuitoare ar putea primi cel mult 5/8 din apartament.
Prezentăm mai jos un tabel pentru mai multe ipoteze:
Număr de descendenți, dintre care cel puțin unul trebuie să fie din afara căsătoriei sau din altă căsătorie |
Valoarea maximă a donației făcute soțului supraviețuitor |
1 descendent |
5/8 |
2 descendenți |
3/8 |
3 descendenți |
11/32 |
4 descendenți |
12/40 |
5 descendenți |
13/48 |
6 descendenți sau mai mulți |
1/4 |
Menționăm că aceste dispoziții sunt aplicabile și în cazul în care soțul supraviețuitor este gratificat printr-un legat inclus în testament.
- Cât este de sigură donația?
Am primit de foarte multe ori această întrebare, care exprimă o reticență izvorâtă din teama de revocare sau de reducțiune donației.
Problema revocării de către donator
Revocarea de către donator este posibilă în două situații strict reglementate de lege: revocarea pentru ingratitudine și revocarea pentru neexecutarea fără justificare a sarcinii (în cazul donației cu sarcină).
Revocarea pentru ingratitudine se poate solicita în următoarele cazuri:
- donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
- donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
- donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
În ambele cazuri, revocarea poate fi dispusă doar de instanță.
Prin excepție, donațiile între soți sunt revocabile atât timp cât durează căsătoria.
Problema reducțiunii
Problema reducțiuni se pune după deschiderea moștenirii donatorului și numai dacă donația nu se încadrează în cotitatea disponibilă. Așadar, în cazul în care donația se încadrează în cotitatea disponibilă sau dacă donatorul nu are moștenitori rezervatari, nu se pune problema reducțiunii, ceilalți eventuali moștenitori neavând la îndemănă niciun mijloc juridic care să ducă la ineficacitatea contractului de donație.
În concluzie, atunci când este încheiat cu respectarea limitelor stabilite de lege iar donatarul își respectă datoria de gratitudine pe care o are față de donator precum și eventualele obligații asumate prin sarcină, donația este un act juridic cât se poate de sigur. În niciun caz, nu recomandăm încheierea unui contract de vânzare simulat, mult mai ușor de atacat, pentru a evita încheierea unui contract de donație.