Vreau să vând un imobil iar plata prețului urmează să se efectueze ulterior încheierii contractului. Ce garanții legale am pentru plată?

1. Plata în contul special al notarului public

La solicitarea expresă a părților, plata se poate efectua prin contul bancar special al biroului notarial, deschis în scopul consemnării sumelor. Cumpărătorul va consemna suma necesară plății în contul biroului notarial anterior autentificării contractului, urmând ca suma să fie transferată de către notarul public vânzătorului doar după momentul autentificării contractului. În cazul în care semnarea contractului nu mai are loc, suma va fi restituită. Consemnarea sumelor în contul special notarial reprezintă cea mai eficientă garanție atât pentru vânzător cât și pentru cumpărător, deoarece presupune atât costuri mult mai reduse decât celelalte garanții prevăzute de lege cât mai ales lipsa altor formalități ulterioare (radieri, certificări de fapte, litigii).

2. Vânzarea cu rezerva proprietății

O posibilitate este de a încheia un contract de vânzare în care obligația de plată integrală a prețului să fie garantată cu rezerva dreptului de proprietate (vânzare cu rezerva proprietății). Cu alte cuvinte, proprietatea este păstrată de către vânzător până la momentul plății integrale a prețului. Dacă cumpărătorul efectuează plata conform contractului, vânzătorul nu mai are nicio pârghie juridică pentru a împiedica transmiterea proprietății.

Vânzarea cu rezerva proprietății se notează în Cartea funciară a imobilului, urmând ca intabularea să se efectueze după plata integrală a prețului.

3. Înscrierea ipotecii legale asupra imobilului

Potrivit legii, vânzătorul are un drept de ipotecă legală asupra imobilului vândut pentru prețul datorat. Trebuie menționat că, în cazul în care prețul nu este achitat integral la momentul încheierii contractului, ipoteca se înscrie din oficiu în Cartea funciară, exceptând cazul în care vânzătorul a renunțat la beneficiul înscrierii. În cazul în care cumpărătorul nu își îndeplinește obligația de plată, vânzătorul va putea solicita executarea ipotecii.

4. Pactul comisoriu

O altă posibilitate este inserarea unei clauze contractuale, conform căreia, în cazul în care cumpărătorul nu plătește prețul până la scadența obligației de plată, contractul de vânzare să fie desființat, urmând ca părțile să fie puse în situația anterioară încheierii contractului.

Un pact comisoriu bine redactat, cu menționarea expresă a obligațiilor a căror neexecutare atrage rezoluțiunea contractului vă poate scuti de litigii.

În baza pactului promisoriu vă puteți adresa ulterior notarului public pentru încheierea une certificări de fapte prin care notarul public certifică îndeplinirea pactului comisoriu, urmând ca pe baza acestei certificări de fapte să se solicite radierea dreptului de proprietate a cumpărătorului din Cartea Funciară.