• Am mai mulți copii și vreau să îi transmit unuia dintre ei un imobil în schimbul obligației de întreținere viageră. Este posibil?

Legea prezumă până la proba contrară că înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un părinte sau către soţul supravieţuitor este donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumția operează numai în favoarea celorlalți descendenți, părinte, sau soțului supraviețuitor, după caz.

Consecința acestei prezumții este că, după moartea înstrăinătorului, valoarea imobilului va fi luată în calcul la stabilirea masei de calcul, iar în cazul în care încalcă rezerva succesorală a unui moștenitor rezervatar (descendent,  soț supraviețuitor, părinți), va fi supusă reducțiunii. Dobânditorul va putea face dovada contrară, aducând probe că întreținerea a fost într-adevăr prestată.

Pentru a evita această situație, legea permite ca ceilalți moștenitori rezervatari să își exprime acordul la încheierea contractului, ceea ce înseamnă că recunosc caracterul oneros al contractului iar înstrăinarea nu va mai fi prezumată donație.

  • Am dobândit un imobil printr-un contract de întreținere. Pot să înstrăinez imobilul înainte de moartea persoanei întreținute?

În lipsa unei clauze de inalienabilitate stipulate expres în contractul de întreținere, dreptul dobândit prin contractul de întreținere poate fi înstrăinat prin acte între vii. Trebuie menționat însă, că bunul transmis prin contractul de întreținere este grevat de o ipotecă legală în favoarea persoanei întreținute pentru plata rentei corespunzătoare întreținerii neexecutate. Așadar, bunul înstrăinat va continua să fie grevat de ipoteca legală iar în cazul în care întreținătorul nu își îndeplinește obligația de întreținere, se va putea solicita executarea ipotecii pentru plata unei rente viagere egale cu întreținerea rămasă de executat.

  • Ce se întâmplă dacă nu îmi mai pot executa obligația de întreținere?

Părțile pot conveni transformarea obligației de întreținere în obligația de a plăti o sumă de bani globală sau o rentă viageră, transformând implicit contractul de întreținere în contract de vânzare, respectiv rentă viageră. În cazul unei imposibilități obiective de executare în natură a obligației de întreținere, partea interesată se va putea adresa, de asemenea instanței, penru înlocuirea obligației de întreținere cu plata unei sume de bani.

În cazul neîndeplinirii fără justificare a obligației de întreținere, creditorul obligației (persoana întreținută) sau în cazul decesului acesteia, moștenitorii săi pot cere în instanță rezoluțiunea contractului de întreținere. În acest caz, debitorul va trebui să restituie bunul primit dar nu va putea obține restituirea prestațiilor de întreținere executate.